top of page

Mistä kuvauksen hinta koostuu? Part 2: Studio ja laitteisto

Edellisessä postauksessa avasin vähän mitä kuvausprosessiin kuuluu ja kuinka valokuvaajan käyttämä aika rakentuu siihen itse kuvauksen ympärille, esimerkkinä jutussa #muotokuvaus. Jäätiin siihen, kun totesin, että 200 euron kuvaukseen minä käytän kuvaajana aikaa kaiken kaikkiaan noin 4 tuntia. Kerroin kuitenkin, että tuntipalkakseni ei jää 200/4 eli 50 €. Seuraavaksi voisin avata vähän, että miksi.

Valokuvauksen kulut


Tila:

Studio minne tulet muotokuvaukseen on #liiketila, mistä joku haluaa luonnollisesti rahaa eli vuokran. Tilaan tarvitaan sähköä, juoksevaa vettä ja pitää kai sitä joillain välineillä ja aineilla siivotakin. Joskus saattaa tarvita pientä pintaremonttia ja muutenkin tilan ylläpitoa, siitä huolehtimista. Periaatteessa siis ihan perusjuttuja mitä sinäkin maksat omasta kodistasi, omista tuloistasi. Sitä ei vaan aina älyä ajatella, että #yksityisyrittäjä maksaa oman kotinsa lisäksi samoja ja ehkä vielä suurempiakin kuluja liiketilastaan, siitä kuvausmaksusta minkä sain sinulta, kun kävit muotokuvauksessa.Studion välineet:

Valokuvausstudiolla tarvitaan kaikenlaista laitteistoa ja rekvisiittaa mitkä vaativat aika ajoin uusimista. Kun käyt kuvauksessa niin joka välähdyksellä laitteisto kuluu. Studiovaloihin käytetään erityisiä (pirun kalliita saanen lisätä) välähtäviä lamppuja, jotka ei tietenkään ole ikuisia, vaan ne täytyy joskus vaihtaa. Rahaa olisi myös hyvä olla jemmassa jos vaikka itse studiovalosta aika jättää ja tarvitsee ostaa uusi, ne ei sitten halpoja kapistuksia olekaan! Kuvauksessa käytettäviä taustojakin olisi hyvä olla useampi värivaihtoehto, ja niitäkin joutuu välillä hankkimaan lisää sillä ne kuluvat, repeytyvät, sotkeutuvat jne. Enhän minä nyt voi tarjota sinulle kuvaukseen taustakartonkia, mikä on täynnä jalanjälkiä kengistä, glitteriä meikkikuvauksista tai tomaattia ruokakuvauksista ;]


Ja hei tietty myös kamera kuluu, sitä täytyy käyttää vuosihuolloissa ja olla senkin suhteen jemmarahaa, jos se sattuu sanomaan sopimuksensa irti. Itselläni on nykyään kevyt varakamera koska kerran muuten oikeasti kävi niin, että kamerani tilttasi, ja tietenkin kesken asiakkaan kuvauksen, kid you not! Noh onneksi tilanteesta selvittiin sillä, että lähellä asuva kuvaajakollega toi oman kameransa lainaan niin pystyin hoitamaan kuvaukset loppuun. Asioilla on tapana järjestyä, tässäkin suhteessa.


Kuvankäsittely:

Kun ollaan otettu sinusta upeat kuvat, niin ne täytyy jotenkin saada käsiteltyä eli tarvitaan #kuvankäsittelyohjelmat sekä tietokone, mikä jaksaa niitä pyörittää. Ihan mikään miniläppäri ei valitettavasti tässä kohtaa oikein toimi. Ja kuvankäsittelyohjelmalla en myöskään tarkoita näitä saatavilla olevia ilmaisia versioita vaan ammattikäyttöön tarkoitettuja ohjelmia kuten #photoshop ja #lightroom. Omalla kohdallani käytän vielä lisäksi piirtopöytää koska sen avulla jälki on tarkempaa ja ergonomia parempaa. Ja nämäkään eivät valitettavasti kestä ikuisesti, ja ovat aina uusittuna iso kuluerä.


Huomaatko sinä mitä tässä kuvassa on manipuloitu? ;)

Tarkoitukseni oli jakaa tämä hinnoitteluteema vain kahteen osaan ja avata tässä postauksessa vielä lisäksi kuluja, jotka liittyvät yrittäjyyteen yleisesti. Jotta tästä ei nyt kuitenkaan tulisi mitään romaania, niin teen tähän vielä kolmannen osan. Eli stay tuned jos aihe kiinnostelee ;]


Huom huom!

Väärinymmärrysten välttämiseksi, haluan tähän loppuun nyt vielä tähdentää sen, että kun puhun studiosta, niin tarkoitan sillä Studio Kupua mikä ei siis ole minun oma liiketilani, vaan ihanan kollegani Säde Puusan. Omaa laitteistoa sekä rekvisiittaa minulta kyllä löytyy, joitakin hankintoja tehdään yhdessä ja kaikista kuvausmaksuista luonnollisesti osa menee studion kulujen kattamiseen. Puhun silti kokemuksesta kun kerron liiketilan pyörittämisestä, sillä vielä viime kesään asti tein kuvausten lisäksi hommia omassa kauneushoitolassani.


Ja hei, minulle voit laittaa vaikka viestiä tai kommentoida suoraan postauksen alle jos herää kysymyksiä, tai haluat kuulla jostain tietystä, askarruttavasta aiheesta!


47 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page