top of page

Mistä kuvauksen hinta koostuu? Part 1: Kuvausprosessi

Valokuvauksen hinta koostuu monista tekijöistä, mutta aloitetaan nyt siitä missä sinäkin olet mukana, eli itse kuvauksesta, ja siitä minkä verran aikaa prosessiin kuluu.


Otetaan esimerkiksi muotokuvaus, mistä veloitan 200€, kuvausaikaa varaan tunnin verran mutta joustan kahteen. Hintaan kuuluu kuvauksen lisäksi koevedokset sekä 3 käsiteltyä kuvaa.


Kuvaushan alkaa siitä kun sinä otat yhteyttä. Laitetaan sähköpostia edestakas tai soitetaan, haluat kenties kysellä minulta vinkkejä tai käydä vaikka esimerkkikuvia läpi ennen ajanvarausta. Noin, tähänkin on huomaamatta kulunut hyvän tovin verran työaikaa, ja kyllä, kyllä tämäkin on työaikaa, ihan niinkuin kenellä tahansa asiakaspalvelijalla tai yrittäjällä. Sitten koittaa kuvauspäivä. Olen jo tietoinen mitä kuvaukselta haet ja millaista tunnelmaa lähden rakentamaan. Saavun siis studiolle kuvauksesta riippuen noin puolisen tuntia etukäteen vaihtamaan kuvaustaustat, asettelemaan mahdolliset rekvisiitat/lavastukset sekä laittamaan studiovalot paikoilleen. Sitten sinä saavut studiolle, höpöttelemme hetken, haluat ehkä vaihtaa kuvausvaatteesi vasta paikan päällä ja vähän fresh up. [Sivuhuomautus: kuvaus-setin luominen voi tapahtua myös yhdessä, mikäli rekvisiitat tulevat sinulta tai sinulla on selkeä oma visio kuvan suhteen ;)]

Sitten alamme kuvaamaan, minkä aikana ohjeistan sinua, vaihdellaan vähän asentoa ja kuvauskulmaa, rekvisiittaa, valoja ja joskus koko taustaakin. Reilun tunnin jälkeen kuvaus on valmis ja minä ohjeistan sinua jatkon suhteen.

Kuvauksen jälkeen


Kun olemme valmiit ja sinä olet jo jatkanut matkaa päivän muihin seikkailuihin, alkaa minulla jälkimainingit. Eli siivoan ja laitan tavarat paikoilleen ja lähden kotiin työpöytäni ääreen. Lataan muistikortilta kuvat koneelle ja avaan ne kuvankäsittely ohjelmassa. Siellä käyn kuvat läpi ja valitsen parin sadan kuvan joukosta parhaimmat, kuvauksesta riippuen noin 20–50 kpl. Tässä vaiheessa kuvia ei vielä käsitellä mutta saatan nopeasti hiukan rajata kuvia ja lisätä valoa mikäli tarve vaatii. Sitten laitan leimat kuvien päälle ja teen niistä koevedokset, eli tiedostokooltaan pienet versiot, missä on vesileima päällä, jotta kuvia ei sellaisenaan voi käyttää. Nämä lähetän sinulle linkin tai gallerian kautta, ja pääset valitsemaan mieluisat 3 kuvaa, jotka sitten käsittelen toiveidesi mukaan. Käsittely tarkoittaa sitä, että esimerkiksi silotan ihon, valkaisen hampaita, korjaan puseroon vahingossa jääneen rypyn jne. Teen siis kuvasta kaikinpuolin hiotun ja tyylikkään, tai teeman ollessa vintagehenkinen, laitetaankin kuvaan lisää tummuutta, kuluman jälkiä, rakeisuutta jne.


Tähän koko prosessiin meni aikaa noin 4 tuntia. Nyt saatat miettiä että hmmm, 200 jaettuna neljällä, eikös tuo 50 euron tuntipalkka ole aika huikea? Kyllähän se olisi jos tämä prosessi olisi ainut työ mitä yrittäjyys valokuvaajalta vaatii. Mutta se ei ole, eikä tuokaan ole realistinen tuntipalkka. Kuvauksen ja sen suunnittelemisen lisäksi kun on paljon muutakin työtä, ja tuosta kuvausmaksusta katetaan myös valtava määrä niin itse kuvaukseen liittyviä kuluja kuin yrittäjän muita kustannuksia. Jatketaan näistä seuraavassa postauksessa! :)


63 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

留言


bottom of page